Klik op één van de vragen en het antwoord verschijnt eronder:

Bij het dragen van de prothese kan er (eiwit)afscheiding of prut ontstaan in het oog. Veel mensen hebben hier in meer of mindere mate last van. Soms wordt het veroorzaakt door de airconditioning of verblijf in een stoffige ruimte. Ook kan de prut erger worden wanneer het lang geleden is dat de prothese gepolijst is, of wanneer de prothese niet meer goed past. Met een vochtig gemaakt watten staafje kan de prut makkelijk uit het oog gehaald worden. Is dit niet bij de hand dan met een zakdoekje. Ook kan de prothese even afgespoeld worden onder de kraan.

Vaak is de oogprothese ook nadat hij goed onder de kraan is gehouden niet 100% schoon en dan kan hij behoorlijk prikken. Meestal is het leed snel geleden als de prothese wordt schoon gespoeld met een druppeltje alkalivrije vloeistof, zoals babyshampoo.

Sommigen gebruiken voor het schoonmaken liever contactlenzenvloeistof en zijn daar heel tevreden over, maar anderen daarentegen nu juist weer niet.

Er zijn mensen die zweren bij het gebruik van 2 in 1 contactlenzenvloeistof van de DA drogist en daar ’s nachts hun prothese in bewaren. Bij hen helpt het heel goed tegen irritaties. Het blijft een zaak van proberen!

Veel mensen hebben op latere leeftijd last van droge ogen. De oogleden veranderen bij het ouder worden enigszins, waardoor de slijmvliezen sneller uitdrogen. De productie van oogvocht kan ook wat verminderen. Deze problemen zullen prothesedragers ook ervaren. Wij kregen van onze leden de volgende tips:

  • Droge ogen kunnen verzacht worden door het gebruik van een druppeltje Tilavist (dat zijn oogdruppels om allergische reacties van het oog te onderdrukken). Bij sommige mensen brengt dat al binnen een uur de nodige verlichting. Anderen echter reageren niet goed op dergelijke druppels.
  • Er zijn ook diverse soorten oogdruppels, speciaal voor prothesedragers. Volgens onze informatie kunnen de Amerikaanse merken Enuclene en Sil-ophtho zonder enig bezwaar gebruikt worden. Deze zijn echter niet in alle apotheken verkrijgbaar. Ook Protagens 2%, Duratears Free, Oculotect en Vidisic zouden goed helpen bij droge ogen en geïrriteerde oogholten. Een van onze leden kwam na gebruik van allerlei middelen (o.a. Tobradex, Dry Eye Gel Tears Plus en de gele tube Globenicol) uit op gewone slaolie en dat hielp bij haar uitstekend.
  • Een ocularist adviseerde ons om het ook eens met vaseline te proberen.
  • Recentelijk is in een Amerikaans onderzoek naar voren gekomen dat visolie (Omega 3) het risico op het ontstaan van droge-oogsyndroom kan verminderen. De onderzoekers vonden een verband tussen droge-oogsyndroom en een verkeerde Omega 6 en Omega 3 vetzuurbalans. Deze balans kan worden hersteld door vette vis te eten of Visoliecapsules met Omega 3 in te nemen.

Wie met bovenstaande suggesties geen baat heeft, kan proberen verlichting te vinden door middel van kauw- en tonggymnastiek. Deze methode prikkelt de oorspeekselklier, waardoor de productie van tranen en neusslijm wordt opwekt. Naast kauwbewegingen maakt men met de tong – net als een tandenborstel – draaiende bewegingen over de tanden waarbij het puntje van de tong het tandvlees aan de buitenkant moet raken. Met een slok water in de mond wordt deze oefening gemakkelijker. Oefenduur is twee à drie minuten, maar na enige dagen trainen bereikt men al sneller resultaat. Het beste is om deze oefeningen ’s ochtends te doen.

Natuurlijk is het zeker ook raadzaam om uw probleem te bespreken met uw ocularist en oogarts.

Je kunt ook onderstaande instructie volgen:
In het begin zal het inbrengen van de oogprothese nog een beetje onwennig zijn, maar met een beetje oefenen gaat het heel gemakkelijk.

  • Neem het schoongemaakte kunstoog zo in de hand dat het bovenste deel vrij is. Het korte deel wijst naar de neus.
  • Til nu met de vrije hand het bovenste ooglid op en schuif het vrije, bovenste deel van het kunstoog achter het bovenste ooglid.
  • Houd de kunstoog in deze positie en trek het onderste ooglid naar beneden.
  • Door licht op het kunstoog te drukken met een draaiende beweging wordt het oog op de juiste plaats gebracht. Eventuele luchtkussentjes achter het oog kunnen zo ontsnappen.
  • Met een beetje oefenen gaat het uitnemen van de prothese net zo gemakkelijk als het inbrengen.

Voor de mensen die voor het eerst een oogprothese dragen, hebben wij in eigen beheer twee voorlichtingsfilms gemaakt.  Het instructiefilmpje voor het inzetten kun je hieronder bekijken:
???

De instructies voor het uithalen van een oogprothes is net best eenvoudig.

  • Kijk naar boven.
  • Zet de wijsvinger aan de kant van de neus tegen het onderste ooglid.
  • Voer nu met een strijkende beweging het onderste ooglid onder de rand van het kunstoog.
  • Schuif nu het oog terwijl u omhoog kijkt naar boven en dan een beetje naar voren waarna het van zelf uit de oogholte glijdt.

Tip: Soms kan een zuigertje, dat gebruikt wordt voor het uithalen van contactlenzen, een handig hulpmiddel zijn. Het is verkrijgbaar bij de opticien.

Ongeveer drie maanden na de operatie of een maand na de laatste bestraling, is het aangedane gebied voldoende genezen om de prothese te maken. Allereerst wordt er een afdruk van het defect gemaakt. Vervolgens wordt hiervan een gipsmodel gemaakt, waarop het wasmodel gemodelleerd wordt. Het wasmodel wordt bij de patiënt gepast en gecorrigeerd, tevens wordt de huidskleur zo natuurlijk mogelijk in silicone gemaakt. Voor het vervaardigen van een prothese zijn ongeveer 5 bezoeken van +/- 1 tot 1,5 uur nodig.

In samenwerking met ons heeft een ervaringsdeskundige, en lid van onze vereniging, een op maat gemaakt ooglapje ontwikkeld.

Er zijn ooglapjes ontwikkeld voor verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld een ooglapje voor tijdens het slapen, een ooglapje voor officiële gelegenheden of te combineren bij het dragen van jeans. De ooglapjes zijn straks ook beschikbaar voor kinderen onder de 12 jaar. Meer informatie kun je vinden via deze link naar de Eyepatchshop. 

Staat je vraag hier niet tussen? Stel hem dan hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of neem contact op met één van de bureaumedewerkers van Vereniging OOG in OOG of met één van de vrijwilligers uit het regionaal netwerk.